Slik lager du bildeveggen din

Her samler vi praktiske tips og triks om hvordan du enklest mulig lager en bildevegg

Har du lyst til å lage en bildevegg? Det synes vi er gøy, for vi elsker jo dette med å innrede med bilder og bilderammer. Vi vet hvor mye det forbedrer et rom og hele rommets utseende når man får riktig bilde på riktig plass. Og med en bildevegg har du jo også mulighet til å vise frem flere av bildene dine på samme sted!

Vi pleier å si at det ikke finnes noen regler når man lager en bildevegg, men at det bare er den enkeltes smak og behag som setter spillereglene. Og det er selvfølgelig sant! Vi er alle ulike og har ulike preferanser, så den personlige smaken må få komme til sin rett her. Det hindrer likevel ikke at det er noen retningslinjer som du kan se på og dra nytte av. Vi har samlet dem her for å gjøre det enkelt for deg å komme i gang.

Flott bildevegg med 5 motiver

Motiver og rammer i samspill for et harmonisk inntrykk

Ettersom en bildevegg består av flere bilder, innebærer det også flere rammer og flere motiver. Med det mener vi at både rammene og motivene kommer til å påvirke utseendet på veggen, så det kan være lurt å tenke litt på hva slags inntrykk du vil at sammensetningen skal gi.

Som tommelfingerregel pleier vi å si at man, for å skape et harmonisk uttrykk, skal velge helhetlige rammer hvis det ser slik at motivene har ulike farger og stil. Ellers kan det lett oppleves som litt «bråkete», og det kan for bli vanskelig for øyet å sortere inntrykkene. To til tre fargekombinasjoner i motivene pleier å være passe. Er det i stedet slik at motivene du vil ramme inn er helhetlige – kanskje er det noen sitater, bilder av blomster eller illustrasjoner i svart-hvitt – da er det større rom for å variere utseendet og stilen på rammene uten at det føles rotete.

Den som virkelig vil slå ut håret skikkelig, kanskje på et barnerom der det er det lekne og fargerike man vil etterstrebe, kan naturligvis tøye alle grensene. Hvorfor ikke blande motiver og rammer i alle regnbuens farger?

Bildevegg med motiver som går i blått

Hva vil du vise frem?

Uansett om du vil skape en helhetlig eller en mer variert bildevegg, kan du benytte deg av ulike typer motiver. Hvis du ikke vil ramme inn ferdige posters, er det mange andre muligheter. Vil du ha noen ordentlig personlige bilder, kan du satse på forstørrelser av egne fotografier – portretter, naturbilder og morsomme stunder. Alt funker! Tenk deg gleden ved å få gjenoppleve gamle minner hver eneste dag.

I dag er det populært å ramme inn ulike typer sitater. Hvorfor ikke gjøre en personlig twist på det hele? I stedet for å kjøpe et bilde med et ferdigtrykt sitat, kan du skrive ned navnene på mennesker som betyr mye for deg, oppskriften på favorittretten din eller steder du har vært på – skriv det ut og ram det inn!

Har du barn? I så fall sitter du kanskje også på hauger av tegninger som du ikke helt vet hvor du skal gjøre av? Bruk disse til bildeveggen din. Du og resten av familien kan nå nyte barnas verk, og du slipper å ha dårlig samvittighet for at du ikke tar vare på tegningene.

Jobb med linjer

For å skape balanse i bildene kan du med fordel jobbe med linjer på ulike måter. De vanligste måtene er å jobbe med basislinjen, midtlinjen eller overkantlinjen – eller å henge bildene loddrett.

Når du henger opp bildene dine med utgangspunkt i basislinjen, sørger du for at underkanten på alle bildene følger samme linje. Hvis du bruker denne metoden, trenger du ikke å henge opp bildene dine på veggen, men kan plassere dem på et møbel (som da utgjør selve linjen). Du kan også plassere bildene på en bildehylle. Spesielt for større bilder pleier basislinjen å være et godt utgangspunkt.Bildevegg 3 bilder

Den andre metoden vi vil fortelle om, er å jobbe med bildenes midtlinje. Da er det midtpunktet på samtlige bilder som er fellesnevneren – med andre ord forestiller du deg at det går en linje rett gjennom midten på alle bildene, og plasserer dem ut fra den. Midtlinjen bør være omtrent 1,2–1,4 meter opp på veggen. I et rom med normal takhøyde innebærer det litt over halve avstanden fra gulv til tak.

Du kan også ta utgangspunkt fra overkanten på bildene og dra (eller tenke deg) en såkalt overkantlinje. En fordel med denne metoden er at du kan benytte deg av rammer med ulike formater, uten at det føles bråkete. Den egner seg også godt hvis du har veldig mange bilder som du vil henge opp.

Hvis du vil henge to bilder loddrett, er prinsippet det samme som når du tar utgangspunkt i midtlinjen, bortsett fra at du tenker deg linjen vertikalt i stedet for horisontalt.
Bildevegg 2 motiver

Hulter til bulter eller i samlet tropp?

Ok, nå har du litt mer kontroll på dette med ulike linjer å ta utgangspunkt i, men hvis du nå ikke bare vil ha en rekke med bilder, men at de faktisk skal utgjøre en liten gruppe – hvordan skal du tenke da?

Enten går du helt og holdent etter magefølelsen, og setter opp bildene ut fra hva du synes ser pent ut. Dette skaper et lekent og unikt inntrykk, og passer for deg som liker litt friere tøyler.
Bildevegg organisert kaos

Hvis du foretrekker å ha litt mer orden på installasjonen din, kan du velge å sette opp bildene som i metoden ovenfor, men at du i det minste sørger for at avstanden mellom alle bildene er den samme. Dette gir et litt mer «kontrollert» inntrykk, i motsetning til om du henger dem helt fritt.
Bildevegg 4 bilder

Den siste metoden vi vil nevne, går ut på at du tenker deg en ramme rundt alle bildene som holder dem sammen. Du kan gjerne benytte deg av både kvadratiske og rektangulære rammer, men sørg for at de ytre linjene er rette og på linje med hverandre.
Samlet bildevegg 4 bilder

I samspill med øvrig interiør

Har du en helt fri vegg som du vil bruke som bildevegg? Da trenger du ikke å ta hensyn til noe annet, og kan fokusere kun på bildene og på at de sammen skaper en harmonisk enhet. Skal du derimot sette opp bildene over et møbel, la oss for eksempel si en sofa, kan det være lurt å ta utgangspunkt i bredden på sofaen og deretter sentrere bildeveggen din ut fra den. Heng gjerne bildene slik at det er lenger til taket enn til møblene under. Det pleier å skape en god balanse.

Noen avsluttende ord

Avslutningsvis vil vi sende med deg noen kjappe tips på veien:

  • Hvis du henger to bilder i ulike størrelser loddrett, så la det største bildet henge øverst
  • Bruk gjerne (eller se på for å få inspirasjon) en mal for bildevegger
  • Begynn med å legge bildene ut på gulvet, og se hvilken kombinasjon som blir finest
  • Vær nøye når du måler, og bruk gjerne et vater
  • Tilpass bildenes avstand etter rommet – jo større rom, desto større plass kan du koste på deg mellom bildene