Å henge opp bilder på gipsvegg

Her finner du vår guide som viser hvor enkelt det er å henge opp rammer på gipsveggene dine.

Hva slags oppheng skal jeg bruke på gipsvegger?

Skal du henge opp bildene dine på en gipsvegg?
Her kommer noen tips om hva du bør tenke på for at bildene dine skal få best mulig oppheng.

Vi selger mange forskjellige oppheng til bilder som skal henges på gipsvegg – X-kroker og forskjellige typer skruer med tilhørende plugger. Alt avhenger av hvor tungt bildet du skal henge opp, er. Det finnes mange forskjellige typer gipsvegger, og det er vanskelig å si hvilket oppheng som passer best til nettopp din vegg og ditt bilde. Generelt kan man si at X-kroken passer bedre for lettere bilder, mens skruer og plugger passer bedre for tyngre bilder.

Hva bør jeg tenke på før jeg henger opp bildet mitt?

Sørg for at du har alt du trenger hjemme før du begynner, så blir alt lettere. Mål opp hvor bildet skal henge, og lag et lite merke med blyant på veggen. Dermed ser du lett hvor du skal henge opp bildet ditt. Benytt gjerne et vater når du henger opp bildene dine, så blir det rett og pent!

Oppheng av bilder på gipsvegg med X-krok

En X-krok er en krok med tilhørende stift som fungerer for oppheng av bilder på tre- eller gipsvegg. Det er en vanlig og rask måte å henge opp bilder på, for eksempel på en gipsvegg som man kan sette spiker i. X-krokene finnes i flere størrelser og passer best til litt lettere bilder. En X-krok tåler en belastning på omtrent 5 kilo.

Slik gjør du:

  • Merk av med blyant hvor bildet skal henge.
  • Husk å merke av der kroken havner når du henger bildet på den, og ikke der stiften møter veggen. Da vil bildet havne der du ønsker å ha det.
  • Spikre inn stiften skrått nedover i hullet til kroken. Ved at stiften spikres inn skrått nedover, gir du kroken best mulig bærekraft.
  • Heng bildet på kroken!

Heng opp bilder med skrue og plugg for gipsvegg

Har du litt tyngre bilder som du ønsker skal henge på en gipsvegg, anbefaler vi at du benytter deg av skrue og plugg eller metallekspander. Du trenger drill for å bore større hull, men bildet kommer til å sitte godt fast og risikerer ikke å ramle ned. Har du ikke en drill, kan du bruke en selvborende plugg med skrue. En vanlig skrue med plugg tåler en belastning på omtrent 15 kilo.

Du kan henge bildet ditt rett på skruen. Når bildet henger rett på skruen, skal det ikke glippe, men sitte tett mot veggen. Bruker du et oppheng med ståltråd, tråd eller vaier, kan du bli nødt til å korte den av for at bildet skal henge nærmere veggen.

Slik gjør du med skrue og plugg:

  • Merk av hvor bildet skal henge.
  • Når du benytter skrue og plugg for å henge opp et bilde på en gipsvegg, må du bore et hull i gipsplaten som passer med bredden og lengden på pluggen. Bor hullet slik at pluggen kan trykkes inn helt presist.
  • Skru deretter i skruen ved hjelp av en drill eller et skrujern. Skruen skal sitte nesten hele veien inn i veggen.

Slik gjør du med en selvborende plugg:

  • Merk av hvor bildet skal sitte.
  • Når du benytter deg av en selvborende plugg, trenger du ikke å bore i gipsplaten. Tanken med denne løsningen er at pluggen får feste i platen når den skrus inn.
  • Skru deretter inn skruen ved hjelp av et skrujern. Skruen skal sitte nesten hele veien inn i veggen, slik at du har noe å henge bildet ditt på.