Verdt å tenke på når du skal fremkalle bildene dine

Å fremkalle bilder er kanskje ikke fullt så vanlig i dag som det var før de digitale kameraene. Men det er fortsatt veldig mange som velger å skrive ut sine bilder for å ramme dem inn, sette dem i et fotoalbum eller lage vakre scrapbooks hvor de samlet sine beste minner. Fordelen i dag er selvfølgelig at du enkelt kan velge å fremkalle kun de beste bildene.

I dag kan du på en enkel måte fremkalle dine bilder direkte på nettet. Du kan enkelt velge hvilke bilder du ønsker å fremkalle, hvor mange kopier du ønskerl, hvor store de skal være og hva slags papir du ønsker bildene fremkallet på.

Framkallade bilder

Matt eller glanset papir? 
Noe mange tenker på når de vil fremkalle sine bilder er om man bør velge matt eller glanset papir. Det er ikke alltid lett å vite hva som passer best. Mange mener at det er i stor grad et spørsmål om smak. Noen foretrekker glanset papir, mens andre synes matte bilder er mye penere. Men selvfølgelig er det også betydelige forskjeller mellom matt og glanset papir, og til å bestemme hvilke bør velge, kan du begynne å svare på disse spørsmålene:

1. Hva slags bilder har du? Motiv? 
2. Hvor skal du plassere bildene? I en ramme, et fotoalbum eller en scrapbook? 
3. Er bildene dine i farger eller i sort-hvitt?

Den største forskjellen mellom matt og glanset papir er at glanset papir reflekterer lys svært godt, mens matt papir ikke gjør det. Lysrefleksjoner på glanset papir kan være ganske forstyrrende, men kan vanligvis unngås ved å bruke riktig belysning da refleksjonen vanligvis oppstår fra kun en vinkel.

Glanset fotopapir brukes vanligvis mest til portretter og fargerike bilder som da gir bildene en mye bedre kontrast og fargemetning, og gir et skarpt og pent inntrykk. Matt fotopapir er ofte brukt for landskapsbilder og sort-hvite bilder som da vil gi et mer profesjonelt og elegant inntrykk.

Har du tenkt at plassere bildene i rammer med glass er matte papir klart best. Glanset papir er ikke godt egnet for innramming med glass fordi bildet lett kan bli klistret fast til glasset, og den blanke overflaten reflekterer mye lys. Glanset fotopapir er derimot veldig godt egnet for scrapbooking når du limer inn bilder direkte på sidene.

Glanset fotopapir - fordeler / ulemper

Fordeler 
Behagelig for øyet 
Sterke lyse farger 
God kontrast 
Ideell for portretter

Matt fotopapir - fordeler / ulemper

Fordeler 
Reflekterer ikke lys 
Gir et profesjonelt utseende 
Perfekt for sort-hvit bilder 
Tiltrekker ikke fingeravtrykk og smuss

Ulemper 
Gir ikke like skarpe og klare farger
Gir ikke fullt så høy kvalitet på utskriftene