Finn riktig ramme til riktig bilde

Det å finne riktig ramme er ikke alltid så lett. Her har vi prøvd å samle våre vanligste tips og råd for at du skal finne riktig ramme!

Finn riktig ramme til riktig bilde

Det å finne den perfekte rammen til et bilde er ikke alltid det letteste. Det er mange aspekter å ta hensyn til, og mange detaljer å tenke på. Men ikke la deg stresse av det – å velge ramme skal være morsomt, og for å gjøre det litt lettere for deg har vi samlet sammen noen ting du bør tenke på.

Størrelse

Det første du må gjøre, er å måle bildet ditt. Målet behøver ikke å være helt på millimeteren, ettersom alle rammer er et par mm større enn angitt mål, men en nøyaktighet på +/- 2–3 mm er bra.

Det kan være greit å vite at rammestørrelser angis ut fra hvilken bildestørrelse rammen passer til, og ikke yttermålene på rammen. En ramme med målet 18x24 cm passer med andre ord til et bilde som er 18x24 cm.

Farge

Fargeglade rammer i rødtBortsett fra det kanskje mest åpenbare – størrelsen – må du bestemme hvilken farge du vil ha på rammen. Fargen kommer til å sette sitt eget preg på motivet, så tenk på hvilken rolle du vil at rammen skal få spille. Vil du ha en ramme som setter en diskré innramming på motivet ditt, uten å stjele oppmerksomheten fra det? Eller vil du ha en ramme som bidrar til å trekke blikkene til bildet?

Lyse farger gir generelt et mer diskré inntrykk, mens sterkere farger skiller seg mer ut.

Ta utgangspunkt i motivet. Vil du at det virkelig skal fremheves av rammen, kan du jobbe med kontrastfarger. Alle farger har en kontrastfarge som fremhever den. Gult, for eksempel, har blått eller blålilla som kontrastfarge. Ved å ramme inn et bilde av en gul sitron i en blå ramme kommer den gule fargen til å komme enda bedre fram.

Et svart-hvitt motiv i en hvit ramme kommer derimot til å fremstå som en harmonisk enhet i samspill. Det går også an å være litt mer leken, og for eksempel kombinere sepiabilder med fargeglade røde bilderammer.

Hvilken type list

Når du har bestemt hvilken farge du vil ha på rammen din, er det på tide å tenke på hvilken stil rammelisten skal ha. Skal den være smal eller bred, enkel eller utsmykket? Også her er det smart å ta utgangspunkt i motivet, og hvilken effekt du vil at rammen skal ha på det.

Enten jobber du med å skape en helhetlig stil mellom motiv og ramme, eller så leker du med kontraster. En utsmykket ramme kan bli et heftig komplement til et enkelt motiv, og vice versa.

Henge eller stå

De fleste rammer vi har i størrelser opp til 24x30 cm har støtteben så de kan settes på for eksempel et bord. Om rammen har det eller ikke, er alltid oppgitt på hver enkelt produktside. Nesten alle rammer har veggfester, slik at det er enkelt å henge dem på en vegg.

Stående eller liggende

Ytterligere en ting du bør tenke på når det kommer til selve plasseringen av bildet, er om du vil kunne bruke rammen til både stående og liggende motiver. Da er det greit å vite at alle våre rammer kan brukes i både liggende og stående format. Det betyr at en ramme som er for eksempel 40x50 cm passer like godt til motiver som er 50x40 cm.

Passepartout

Flott passepartout forbedrer bildet dittHerlig! Nå har du kommet deg gjennom nesten hele guiden, og vi håper at du begynner å få en formening om hva slags ramme du vil ha. Nå har du bare en eneste liten ting igjen å ta stilling til, men det er kanskje også den viktigste – eller i alle fall det som kommer til å ha størst betydning for det endelige utseende på bildet ditt.

Vi snakker om en passepartout, som er noe vi anbefaler til nesten alle bilder.

En passepartout gir bildet ditt en ekstra innramming og et løft som kommer til å fremheve det på en veldig flott måte.

Husk å ta med passepartoutens mål når du velger ramme, da dette legges til på motivets mål. Du må altså gå opp en størrelse i ramme hvis du vil bruke en passepartout – eller så lar du passepartouten legge seg over ytterkantene på motivet. Dette avgjøres selvsagt litt av hvilket motiv du har – om det viser for eksempel en stor stjernehimmel, gjør det kanskje ikke så mye om noen centimeter av hver kant skjules.

En tommelfingerregel er at innermålet på passepartouten skal være 1 cm mindre enn bildet, ellers er det fare for at bildet sklir ut og ikke blir værende bak passepartouten. Så er bildet ditt 20x30 cm, skal du velge en passepartout med innermål 19x29 cm.

Hvis du vil slippe å risikere at passepartouten din blir gul eller misfarget med tiden, bør du kjøpe en som er laget av pH-nøytralt og syrefritt papir – da holder den seg fin år ut og år inn. Alle passepartouter som vi selger er pH-nøytrale og syrefrie.

Vi håper at du vil ha nytte av disse rådene. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du har flere spørsmål og tanker.