Tips & Triks til hvordan man tar fine babybilder

Å ta bilder av det viktigste man har er ikke alltid så lett. Alle babybilder er såklart søte på grunn av motivet, men hva skal man gjøre for å få til det lille ekstra i et bilde? Det skal vi gå igjennom her.

Kunsten å ta fine babybilder

Har du sett mange flotte babybilder som dine egne ikke kan måle seg opp mot? Å ta bilder av små barn kan være krevende, og man trenger litt forberedelse og noe triks for å lykkes. Her har vi samlet våre beste tips for at du skal kunne ta perfekte bilder av din lille kjære.

La det ta tid og tilpass deg etter babyen

Det mest grunnleggende tipset vi har, er å tilpasse deg etter babyens behov og dagsform. Det kan virke åpenbart, men er lett å glemme når man er ivrig etter å dokumentere sjarmerende øyeblikk. Det er sikkert anledninger du selv ikke vil bli tatt bilde av - dette gjelder barnet ditt også.

Et triks er å ta bilder når barnet sover. Da kan du fange det fredefulle, avslappede ansiktsuttrykket man stort sett bare kan se hos sovende babyer.

Om du ikke bare vil ha sovebilder, men også forevige noen våkne stunder: pass på at babyen har fått dekket behovene sine i forkant. Med mat i magen og en tørr bleie blir livet alltid litt lettere og babyen mer samarbeidsvillig.

Fotograferingen skal være en god og hyggelig opplevelse for dere begge, så la det ta den tiden det tar. Ikke stress og ikke press! Lykkes du ikke med det perfekte bildet i dag, er det alltids mulig å forsøke igjen i morgen.

Unngå hektiske bakgrunner

Ettersom at fokus skal være på barnet, prøv å unngå hektiske bakgrunner med mange farger og ting som kan forstyrre bildet. Ta gjerne bildet mot en ensfarget bakgrunn - du kan henge opp et laken eller annet tøystykke hvis du har prangende tapet, for eksempel. Dess færre farger og mønstre, dess mer harmoni i bildet.

Vit å bruke dagslyset

De aller fineste (baby)bildene tas i dagslys. Om mulig, unngå å tenne lamper og bruke blits på kamera. Bruk heller dagslyset ved å plassere babyen i nærheten av et vindu, der lyset kan flomme fritt. Plasser deg selv med ryggen mot vinduet, og barnets ansikt mot lyset. Dette vil lyse opp barnets ansikt, bokstavelig og billedlig talt, på en måte du ikke kan gjenskape med kunstig satt lys.

Du kan for eksempel legge en madrass eller en koselig haug med puter på gulvet ved vinduet, hvor barnet kan ligge under fotograferingen.

Kom deg ned på nivå med barnet

Ingen blir glade av et bilde som gir følelsen av at man står og ser ned på noen andre. Dette vil bli resultatet hvis du står oppreist og tar bilde av barnet som er på gulvet eller bakken. Kom deg i stedet for ned på barnets nivå. Legg deg på magen og ta del i hvordan verden og tilværelsen oppleves fra babyens perspektiv. Dette gir genuine bilder med et godt perspektiv. Dessuten er det en god måte å skape nærhet mellom deg og barnet under selve fotograferingen, som gjør det til en god opplevelse.

Ikke undervurdér det enkle

Du har sikkert sett bilder av små barn som er utkledde, og omgivelser med alle mulige typer rekvisitter, for eksempel babyer kledd ut som motorsykkelførere på en mini-Harley. Hvis barnet ditt synes dette er greit er det såklart ingenting som hindrer at du tar slike bilder, men de fleste babyer er moderat tålmodige med denne typen aktivitet. Sats heller i stedet på bilder i omgivelser barnet ditt liker, og som gjør barnet fornøyd. Kanskje liggende på et mykt teppe, med en spennende rangle å utforske. Det skal ofte ikke mer til en dét for at du skal få fantastisk fine bilder av ditt lille underverk.

Tenk også på sikkerhet. Små barn har uutviklet kroppskontroll og kan når som helst tippe over, eller bestemme seg for å rulle fra rygg til mage. Du kan ikke planlegge når dette skjer, så pass på å alltid være forberedt, for eksempel ved å plassere myke puter rundt for å unngå skader hvis den lille skulle velte.

Detaljer til ettertiden

Hva er søtere enn de små føttene til en baby? Eller de bittesmå neglene, eller den lille knoppe-nesen? Bevar disse søte trekkene for alltid ved å ta detaljbilder av dem. Alle bildene du tar av barnet må ikke være helfigur, det kan også være fantastisk fint å ha et nærbilde av barnets lille øre eller lubne arm etter at småbarnstiden er over.