Fotovegg - Tips og inspirasjon for fotovegger

Det finnes svært mange ulike måter man kan henge opp bildene sine på. Er det kun snakk om et bilde, så er ikke det særlig vanskelig å få til. Skal man derimot henge opp flere bilder på en og samme vegg, burde man tenke gjennom dette litt ekstra på forhånd. I denne teksten har vi valgt å fokusere på de vanligste og enkleste metodene for å få til en lekker bildevegg. Les gjennom disse tipsene for å få mest mulig ut av dine bilder og malerier.

Fem grunnregler som alle bør vite om:

  • Portrettbilder bør vendes mot hverandre så det ikke ser ut som personene på bildene snur ryggen til hverandre.
  • Det er finere å henge et stort bilde ovenfor et lite. Alternativt i midten dersom flere bilder skal henges opp horisontalt.
  • Mørke bilder bør henges opp ovenfor lyse.
  • Benytt samme mellomrom mellom bildene. Rundt fem cm mellom større bilder og 2,5 cm mellom mindre bilder blir ofte anbefalt.
  • Pass på at rammene dine matcher. De trenger ikke å være like, men pass på at de er i samme stil.

Bruk linjer
Et annet godt tips er å bruke rette linjer når du skal arrangere bildene dine. En slik linje kan brukes på flere ulike måter. Dersom du har bilder i flere ulike størrelser, kan du for eksempel gå for midtlinjen. Å bruke midtlinjen betyr at du henger opp alle bildene et stykke ovenfor midtpunktet på veggen, og at midtpunktet på alle bildene legges på samme linje.

Tavlor på baslinje
Rammer plassert på midtlinjen

Du kan også benytte deg av overkantslinjen. Denne metoden fungerer svært godt dersom du for eksempel har rammer med ulike former eller dersom bildene dine har veldig forskjellige motiv. Å bruke overkantslinjen er en litt uvanlig metode, men det skaper et stilig inntrykk – særlig om du har mange bilder. Velger du denne metoden bør du passe på at du henger bildene litt høyere opp på veggen.

Överkantslinje
Rammer plassert på overkantlinjen

Enda en metode du kan benytte er underkantslinjen, eller baselinjen som den også kalles. Denne metoden brukes spesielt når man henger opp større bilder. Avhengig av hvor høy veggen er, samt hvor store bildene er, kan du plassere linjen et sted mellom 80 og 140 cm fra gulvet. Du kan også bruke denne metoden sammen med en bildehylle.

Tavlor placerad på underkantslinjen
Rammer plassert på baselinjen

Fotovegg
Når du skal lage en fin bildevegg er det i utgangspunktet to metoder å velge mellom. Enten lager du en samlet komposisjon der du prøver å holde de ytre linjene rette, eller så plasserer du bildene mer fritt, men holder jevne og rette linjer mellom bildene. Den samlede komposisjonen er noe lettere å få til, og da kan du også bruke rammer med ulike former. Et godt tips når du skal lage bildeveggen din er at du først sprer bildene dine utover gulvet for å komme fram til den rette kombinasjonen.


Samlet konstruksjon respektive fri konstruksjon

Hvilken metode som passer best for ditt hjem og dine bilder må du selvsagt avgjøre selv. Et godt tips er altså å arrangere bildene på et bord eller utover gulvet før du spikrer dem opp på veggen. Da kan du teste ut flere plasseringsalternativer før du setter i gang med hammer og spiker.

Lykke til!