Dunkelt og koselig - slik lykkes du med en mørk innredning!

Det høres kanskje ut som en merkelig idé å bryte tradisjonelle retningslinjer med å innrede hjemmet i mørke toner. Lyst og friskt har lenge vært en av våre mest aksepterte interiørtrender, og noe mange streber etter å oppnå. Sannheten er at med de rette knepene kan en mørk innredning ikke bare bli koselig, men også dramatisk og luksuriøs!

Det er modig, og kanskje ikke alltid så lett, å gå for en mørk innredning. Men med gjennomtenkte valg kan resultatet bli slående – med en eksklusiv, hotellaktig følelse. Mørk innredning passer dessuten sammen med mange forskjellige interiørstiler, enten du har en moderne eller tradisjonell stil. Her er noen tips! 

Passe er best – unngå for mye svart 

En klassisk feil når man vil innrede mørkt, er å velge for mørkt og for fargeløst. Det finnes mange farger, også i mørkere toner. Mørk marineblå, rustrød, nøttebrun og skogsgrønn er bare noen eksempler. Svart er naturligvis både tillatt og effektfullt, men ikke la det ta helt over. Stilrene, svarte rammer og andre mindre interiørdetaljer eller noen utvalgte møbler i svart kan være et sted å begynne.

Stue i mørke, jordaktige toner – grå fløyelssofa, svarte rammer, lampe, rundt speil

Skap balanse med kontraster

Man trenger kontraster for å bryte opp det mørke og gjøre hjemmet mer levende. Bruk speil som fanger opp lyset, og blanke interiørdetaljer og tekstiler i tillegg som kontrast til matte toner. Innslag av hvitt hjelper også med å balansere det mørke på en elegant måte.

Stue med mørke vegger, svarte fløyelsstoler, rundt speil, grafiske postere

Hvis du er ute etter en monokrom fargesetting, skaper du stilfulle kontraster ved å blande ulike materialer og strukturer i innredningen.

Stue i grå fargeskala – bildevegg ovenfor fløyelssofa

Messing, messing, messing (eller gull)

Innredningsdetaljer i messing eller gull blir veldig pent i kombinasjon med den mørke innredningsstilen. Messing og gull gjør det blankere og skaper refleksjoner som gir rommet liv, samtidig som det varme metallet harmoniserer godt med de avdempede tonene. Messing og gull forsterker også den luksuriøse og elegante følelsen.

Gullramme mot stenvegg – innredningdetaljer i gull

Lyse posters mot en mørk vegg

Hvis du maler veggen i en mørk farge, kan du med fordel velge posters eller annen veggkunst i lysere toner. Motivene kommer frem på en svært effektfull måte, og dessuten skaper man en fin balanse mellom det lyse og det mørke.

Lyse, grafiske posters på mørke vegger

Tenk gjennom belysningen 

Med mørkere innredning er det enda viktigere å skape god belysning. Du må delvis sørge for at rommet er utstyrt med funksjonell belysning, så du ser godt når du for eksempel vasker eller leser. Sørg også for at rommet har nok stemningsbelysning for å få den koselige, lune stemningen.

Stue med mørk veggfarge, hvit sofa og stort, rundt speil