Smale rammer eller brede rammer - hva er forskjellen?

Hvor bred rammelisten er, spiller virkelig en stor rolle for resultatet av innrammingen din. Her viser vi hvordan samme motiv oppleves med tre ulike rammebredder.

Du tror kanskje det er tilstrekkelig å bestemme hvilken farge du skal ha på rammen din, men det finnes mange andre beslutninger du må ta når du skal kjøpe en ramme. I det minste hvis du vil gjøre et godt og gjennomtenkt valg. Vi kunne snakket om forskjellige materialer, glass eller ulike profiltyper, men i denne artikkelen velger vi bare å fokusere på bredden på rammelisten – fordi den utgjør faktisk en stor forskjell!

Smale rammer – moderne og stilrent

En veldig smal rammelist kan være mindre enn én centimeter i bredden. Disse rammene har ofte et veldig stilrent og moderne utseende, samtidig som de er diskré og lar virkelig motivet stå i fokus. Et godt valg for motiver du virkelig vil vie stor oppmerksomhet– eller for deg med en moderne interiørstil.

Brede rammer – utfyller motivet ditt

Med en bred rammelist markerer du motivet ditt tydeligere, samtidig som rammen tar mindre av oppmerksomheten. Motivet er alltid i fokus, men den brede rammen lener seg ikke stille tilbake slik at motivet får all all oppmerksomheten. En bredere ramme utfyller og blir mer som en betydelig del av veggkunsten din, i stedet for å være bare en elegant innramming.

Middels brede rammer – for deg som ønsker begge deler

Hvis du leter etter en mellomting, en ramme som både er tydelig, men som likevel ikke stjeler for mye av oppmerksomheten fra motivet, bør du velge en middels bred ramme. Noen ganger ønsker man rett og slett begge deler! 

Tre svarte rammer med ulik bredde – svarthvitt bildeTre rammer i samme størrelse, men med tre forskjellige bredder på rammene – hvilken foretrekker du?

Størrelsen på rammen spiller også en rolle

Husk også at bredden på listen til en bestemt ramme er like mange millimeter i bredden uansett om du velger en stor eller en liten ramme. Og den bredden kan oppleves større eller mindre i forhold til rammen – og det tilhørende motivets – størrelse. Hvis du for eksempel har en stor ramme på 50x70 cm med en rammebredde på 9,8 mm, vil den føles enda smalere enn om du har samme ramme i for eksempel 15x20 cm.

To blanke svarte rammer med svarthvitt motivForskjellig størrelse, men samme rammebredde på 9,8 mm. Til venstre: New Lifestyle Svart 15x20 cm // Til høyre: New Lifestyle Svart 50x70 cm

Hva skal jeg velge?

Så hvilken rammebredde bør jeg velge? Sannheten er at dette er et spørsmål om smak og behag, og her finnes det ingen spesielle regler. Noen ganger er det stedet hvor bildet skal plasseres som avgjør hvilken ramme som passer best, og andre ganger er det motivet. For eksempel foretrekker mange ofte en diskré og nøytral ramme til profesjonelle utmerkelser, som for eksempler fagbrev og sertifikater. Dette er selvfølgelig en smakssak, da noen foretrekker kraftige og storslåtte rammer til akkurat dette formålet.

Hvis du leter du etter en ramme som er stilren og gir fullt fokus til motivet ditt, så kan du gjerne velge en smal ramme. Er du på jakt etter en ramme som markerer motivet ditt tydeligere, men som likevel ikke stjeler all oppmerksomhet? Da kan du kanskje velge en ramme med middels rammebredde. Og hvis du er ute etter en ramme som utfyller og blir en viktig del av dekorasjonen din – da velger du en bred ramme. Kanskje til og med en storslått ramme med dekorativ profil som virkelig utsmykker motivet ditt?

Uansett hva du leter etter, er vi overbeviste om at du vil finne din perfekte ramme i vårt enorme sortiment!