Å velge en passende fotoramme

Å velge riktige fotorammer til bildene er mye moro, men kan også være litt vanskelig. 

Mozart brun

Fem enkle regler som kan være nyttig å huske på når du leter etter en fotoramme er: 

  1. Rammen skal samsvare med annen innredning i rommet. 
  2. Den bør også komplettere bildet. 
  3. Husk at uttrykket "less is more" ofte er sant. 
  4. Spesielle anledninger trenger riktige rammer. 
  5. Kunstneriske bilder kan godt ha kreative rammer.

Hvordan matcher man farger? 
Fargen på fotorammen bør gjerne matche både interiør og gjenstander i bildet, men det viktigste er at det harmonerer med resten av innredningen. Går ditt hjem for det meste i brune og jordnære farger, kan trerammer eller brune rammer i andre materialer passe godt inn. Har du innredet i sort og hvitt, er sorte og hvite rammer selvfølgelig stilig, men også sølv kan passe godt inn.

Sølvrammer kan også være pent til en innredning som er i gråtoner. Er ditt hjem fargerikt, bør du mer enn gjerne å vurdere rammer med mye farge. Men for at det skal ikke bli for mye av en bestemt farge, kan du for eksempel bryte av med en stilig hvit passepartout. Man kan også bruke forskjellige farger, men da bør de fortrinnsvis være i samme nyanse. Pastellgrønn passer for eksempel veldig godt med andre pastellfarger, mens jordnære farger som brunt og beige passer godt sammen.

Gysinge Silver

Komplementærfarger 
I stedet for å matche rammefargen og fargene i bildet, kan du velge å bruke komplementærfarger. Ved hjelp av en komplementærfarge, kan du velge å enten dempe eller forsterke motivet. Mørkeblå er en slik farge som fremhever oransje. Andre komplementærfarger er for eksempel lilla-gul og rød-grønn. Det kan være nyttig å holde oversikt over hvilke farger som fungerer dempende eller forsterkende når du velger en ramme. Se på en vanlig fargesirkel - i de fleste av disse er komplementærfarger på motsatt side.

Less is more 
Det kan være fint med en oppsiktsvekkende ramme som tiltrekker seg alles oppmerksomhet, men husk at less is more. Rammen bør ideelt sett bidra til interiørets helhet, ikke stjele all oppmerksomheten. En enkel og elegant ramme bidrar også til at fokus faktisk ender opp på motivet, og det er oftest det du ønsker.

Men du bør aldri utelukke muligheten til å velge en eksklusiv ramme. For de litt mer spesielle bildene som bryllupsbilder, kan det faktisk føles helt riktig med en litt mer eksklusiv ramme. Denne typen bilder, bør du også være ekstra nøye med å oppbevare på riktig måte, slik at de holdes hele og pene under en lang tid. Rammen bør være av høyest mulig kvalitet. I vår rammeverksted hjelper vi også til å skape flotte rammer i nøyaktig de mål du ønsker.

Gysinge som er en av våre mest populære målbestilte rammer.